Pages

Sunday, July 25, 2010

TLC Bahagian 14 Karya Mohd Fitri Hussin

8.3
Cerpen abangnya itu benar-benar menusuk kalbu Zali. Begitu berkesan hingga Zali termimpikan Mak Su malam tadi. Mak Su yang dalam pakaian serba putih dengan wajah bercahaya dan berseri sedang memerhati dan tersenyum kepadanya tanpa sepatah kata. Kesannya, sebaik celik mata, Zali terus ambil keputusan untuk pulang ke kampung hari itu juga. Memohon cuti selama seminggu. Pihak pengurusan Bina Maju segera meluluskan permohonannya itu kerana ini kali pertama Zali memohon cuti. Alhamdulillah kerana kesihatannya baik sepanjang hampir dua tahun bekerja di situ. Dia komited dengan kerjanya sekarang. Tidak mahu mengulangi kesilapan lama. Berjaya memisahkan soal kerja dan soal peribadi. Seseorang tidak akan maju dalam kerjaya jika selalu membawa hal peribadi di dalam kerja. Dia mahu menjadi profesional.
Simpang empat – Parit Buntar – Pantai Remis – Segari – Batu 5 – Simpang Tiga – Pekan Bagan Datoh – dan akhirnya Kampung Teluk Penikam. Zali sampai juga ke kampung halamannya setelah memandu lebih empat jam dari Bukit Tengah. Teluk Penikam, kampung asalnya yang telah ditinggalkannya bertahun lama.
Kini, Zali sedang berada di dalam Iswaranya. Kereta itu diberhentikannya di bahu jalan. Mata Zali menyerkupi segala apa yang ada di sisi kanannya. Sebuah rumah, sebuah halaman rumah, sebuah pangkin, sebatang parit dan sebuah titi.
Rumah itu sudah lain. Bahagian dapurnya sudah diperbesarkan. Halaman rumah itu pula lebih indah dari dahulu. Berpuluh pokok bunga kertas ditanam di dalam pasu bunga yang berbaris di kiri kanan halaman rumah itu. Semua bunga kertas pelbagai warna sedang berbunga. Ada bunga kertas yang berwarna merah, ungu, putih, merah jambu dan biru yang sedang mekar. Pokok bunga raya ditanam di kiri kanan titi. Bunga raya berwarna merah itu kini banyak yang sedang mekar. Zali merasa dirinya sedang disambut oleh bunga-bunga itu. Dulu, halaman rumah itulah tempat permainannya bersama rakan-rakan sekampung. Di situlah pesta guli, gasing, tuju kasut, galah panjang, cakar ayam, tuju tin, tarik upih dan lain-lain berlangsung. Hampir semua anak-anak sebaya di kampung itu akan berkumpul di situ untuk bermain setiap petang. Memang ada pasu bunga yang terpecah tetapi leteran emaknya tidak sampai mengharamkan halaman rumah itu dari terus digunakan untuk bermain. Dan kini tradisi itu nampaknya masih diteruskan. Lima belas biji tin yang disusun seperti piramid di atas pangkin di bawah pokok rambutan itu membuktikannya. Barangkali anak-anak abangnya yang mewarisi tradisi itu.
Kemudian mata Zali melekat kepada sebatang pokok kelapa renik di tepi kanan halaman rumah itu. Sebatang pokok kelapa renik yang segera menghantar nostalgia kepadanya. Dulu, pokok kelapa renik itulah yang selalu dipanjatnya. Menggagai pantas untuk mengambil kelapa muda bagi diminum air manisnya dan dimakan isi lemaknya. Dan di situ jugalah dia terjatuh pokok hingga punggungnya sakit kerana terhentak perdu pokok kelapa renik itu. Masa itu batang pokok kelapa itu licin kerana baru lepas hujan.
Parit itu hampir dilimpahi air. Titi itu pula sudah separas hidung. Hujan turun sehari suntuk semalam. Semua pokok, rumput dan tanah basah oleh air hujan. Dulu, di parit itulah dia berkubang bersama rakan-rakan sekampung. Mendayung sampan ayah Manap Buncit untuk menyusuri parit. Berlabuh di tebing yang didiami oleh sebatang pokok macang yang besar. Terjun ke parit dengan pelbagai gaya dari dahan-dahan pokok macang yang terjulur di atas parit itu.
Tiba-tiba hujan menderu dan kenangannya di parit itu pun terganggu.
Zali terus sahaja duduk di dalam Iswaranya. Masih mengumpul kekuatan untuk melangkah ke halaman rumah itu, seterusnya memberi salam dan berjumpa dengan abang, kakak ipar dan anak-anak saudaranya. Zali tenung rumah pusaka itu semula.
Dan tiba-tiba dari dalam rumah itu keluar beberapa orang anak-anak kecil. Mereka berdiri sebaris sambil melihat ke arah Iswara Zali. Zali kaget seketika. Menjadi lebih kaget bila ternampak seorang perempuan dalam lingkungan pertengahan tiga puluhan keluar dan berdiri di belakang anak-anak itu. Itulah isteri abangnya, kakak iparnya, yang dulu pernah dipanggilnya Kak Yati.
Seorang anak lelaki, yang paling tinggi dan besar, bercakap sesuatu dengan Hayati. Hayati mengangguk dan serentak itu anak lelaki itu mencapai payung yang tersangkut di dinding luar rumah. Kini anak lelaki itu berjalan di dalam hujan, mengarahkan kakinya ke Iswara Zali. Zali yang melihat kedatangan anak lelaki itu segera merapikan diri. Tidak mahu anak saudaranya itu melihatnya di dalam keadaan kusut masai. Sebelum anak saudaranya itu sampai, Zali keluar kereta terlebih dahulu. Butir-butir hujan yang besar menerpa kepala dan badan Zali. Basah kuyup ketika anak
saudaranya itu tiba di depannya. Tanpa bertanya apa-apa, Zali terus memeluk anak saudaranya itu. Anak saudaranya itu terkejut, meronta-ronta dan dilepaskan Zali. Kemudian anak lelaki itu berlari laju kembali ke rumah.
Hayati menyambut anak sulungnya itu dengan tergesa-gesa. Memerhati Zali dari jauh. Tetapi tidak dapat mengenali adik iparnya itu kerana rintik-rintik hujan semakin melebat. “Kenapa Ahmad? Kenapa Ahmad?” tanya Hayati sambil melihat muka anak sulungnya yang sudah pucat pasi itu. “Mak, pakcik tu terus peluk Ahmad dan dia menangis,” jawab Ahmad. Adik beradiknya melongo. Dan kini mereka sama-sama melihat ke arah Zali yang sedang dibantai rintik-rintik hujan yang makin lebat itu.
Ketika Zali baru mahu melangkah ke rumah pusaka itu, tiba-tiba terdengar derum kereta tenggelam timbul dalam desah hujan dan desir angin. Kereta itu berhenti di tepi Zali. Tingkap kereta itu dibuka dan tersembul muka Zainal dari dalam kereta. Zainal buka matanya luas-luas. Cuba mengenali muka basah yang ditutupi sebahagiannya oleh rambut basah itu. Tiba-tiba hatinya menjerit dan darahnya berderau.
Zainal keluar dari kereta dan terus memeluk Zali. Kedua adik beradik itu saling berpelukan. Kerinduan dilepaskan semahu-mahunya. Air mata yang asin bergaul mesra dengan air hujan.
“Adik, adik, engkau kembali juga,” kata Zainal.
Zali mengangguk, terus menangis.
Dan Hayati bersama anak-anaknya datang menghampiri dua beradik yang bersatu semula selepas sekian lama itu.
Kawasan Perkuburan Islam Bagan Datoh itu sunyi sahaja seperti kawasan-kawasan perkuburan lain di dalam dunia ini kecualilah pada hari raya atau hari-hari ada kematian. Beribu batu nisan yang tegak kukuh dan condong lemah menunjukkan betapa ramai warga Bagan Datoh itu yang sudah kembali kepada Tuhan. Berpuluh pohon kemboja dan pokok puding tumbuh subur di merata tanah perkuburan itu. Zali sedang duduk bersila di depan sebuah kubur yang batu nisannya tertulis ‘Naimah binti Rahmah’. Di situlah kubur emaknya, Naimah atau lebih dikenali dengan panggilan Mak Su di kalangan penduduk Kampung Teluk Penikam. Di kepala dan kaki kubur itu tumbuh segar pokok-pokok kemboja yang sedang berbunga.
Menemani Zali ialah Zainal dan Ahmad. Masing-masing membaca surah Yasin. Bila Yasin itu habis dibacakan, secerek air bercampur pelbagai jenis bunga dicurahkan ke atas kubur itu. Selepas itu Zainal dan Ahmad pun beransurlah pergi dari kubur itu. Meninggalkan Zali yang masih mengadap kubur itu seorang diri.
Zali yang sudah pun menitis air matanya semasa mula-mula menjejakkan kakinya ke tanah perkuburan itu kini menangis lagi. Sebak dan merasa terharu kerana emaknya sanggup mengampuni dosa-dosa yang pernah dilakukannya dahulu. Jikalah tidak kerana kedegilannya dahulu barangkali mereka semua akan bahagia. Cerita emaknya mahu menjodohkannya dengan anak dara kenalan lamanya juga sudah diberitahu oleh abangnya semalam. Alangkah baiknya jika emaknya sempat melihat dia mendirikan rumahtangga dengan pilihan hati emaknya itu. Tetapi Zali percaya yang emaknya pasti
bersetuju dan berkenan dengan pilihan hatinya sekarang. Ana ada segala-galanya untuk menjadi kekasih, isteri, menantu dan ibu yang baik.
“Emak … Zali datang ni,” kata Zali, bercakap seperti Mak Su ada di depannya. Angin mendesir, sejuk dan lembut. Dua tiga kuntum bunga kemboja yang putih itu gugur seperti emping salji, mengindahkan lagi kepala dan kaki kubur Mak Su.
Zali mengesat air matanya. “Ampunkan Zali, mak. Emak, Zali sayangkan emak. Emak, Zali menyesal,” kata Zali lagi. Air matanya menitis lagi. Dikesat lagi sebelum menyambung kata. “Sekarang, Zali baru kenal yang mana permata dan yang mata kaca.”
Tiba-tiba suasana sepi dan menyayukan. “Mak, terima kasih kerana maafkan segala dosa Zali. Mak, Zali akan berusaha jadi orang yang baik. Berguna untuk agama, bangsa dan negara,” sambung Zali, membuat janji.
Tiba-tiba hujan rintik turun.
“Mak, Zali pergi dulu. Dan lain kali Zali akan datang dengan Ana, bakal menantu mak. Dia baik mak,” kata Zali.
Kemudian, Zali beredar dari situ dengan perasaan sedih dan gembira yang bercampur baur. Sedih kerana mengetahui hakikat emaknya sudah meninggal. Gembira kerana akhirnya dia dapat juga ‘bertemu’ dengan emaknya.

8.4
Pagi itu, beratus batu dari situ, di flet , suasana tegang. Tegang dalam suara pujuk lembut Natasha. Hati Ana seperti diregang-regang oleh kata-kata Natasha yang datang awal-awal pagi itu.

No comments:

Post a Comment