Pages

Tuesday, March 25, 2014

MH 370 : Akhir Untuk MulaKenyataan Rasmi YAB Perdana Menteri Dato Sri Najib Tun Abdul Razak #MH370 - 24/03/14

Malam ini saya telah diberi taklimat oleh wakil-wakil dari Kemalangan UK Air Siasatan Cawangan (AAIB). Mereka memberitahu saya bahawa Inmarsat,syarikat UK yang menyediakan data satelit yang menunjukkan koridor utara dan selatan, telah melaksanakan pengiraan yang lebih lanjut mengenai data. Menggunakan sejenis analisis tidak pernah sebelum ini digunakan dalam satu penyiasatan seperti ini, mereka telah dapat menumpahkan lebih banyak cahaya pada laluan penerbangan MH370 itu.

Berdasarkan analisis terbaru mereka, Inmarsat dan AAIB telah menyimpulkan bahawa MH370 terbang di koridor selatan dan bahawa kedudukan terakhir adalah di tengah-tengah Lautan Hindi, barat Perth.

Ini adalah lokasi yang jauh, jauh dari mana-mana tapak pendaratan yang mungkin. Oleh itu, adalah dengan kesedihan yang mendalam dan menyesal bahawa saya mesti memberitahu anda bahawa, menurut ini data baru, penerbangan MH370 berakhir di selatan Lautan India.

Kami akan mengadakan satu sidang akhbar esok dengan maklumat lanjut. Dalam pada itu, kita mahukan untuk memberitahu anda mengenai perkembangan baru ini pada peluang terawal. Kami berkongsi maklumat ini daripada komitmen untuk keterbukaan dan menghormati keluarga, dua prinsip yang dipandu penyiasatan ini.

Malaysia Airlines sudah bercakap kepada keluarga penumpang dan anak kapal untuk memberitahu mereka tentang perkembangan ini. Bagi mereka,beberapa minggu lalu telah menyayat hati,saya tahu berita ini mesti lebih sukar masih. Saya menggesa media untuk menghormati privasi mereka dan untuk membolehkan mereka ruang yang mereka perlukan pada masa yang sukar ini.# Salam takziah buat keluarga penumpang dan krew. Sesungguhnya ia adalah qada' dan qadar Allah SWT. Setiap apa yang berlaku itu ada hikmahnya. Ini adalah satu pengakhiran kepada satu penantian. Dan satu penantian kepada permulaan kebenaran. Sesungguhnya Allah itu adalah sebaik-baik perancang.

.”…Dan tiada seseorang pun yang betul mengetahui apa yang akan diusahakannya esok (sama ada baik atau jahat); dan tiada seorangpun yang dapat mengetahui di bumi negeri manakah ia akan mati. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Amat Meliputi pengetahuanNya. (Luqman, 31:34 )
No comments:

Post a Comment